Candida receptek.

Tanácsos fogyasztani:

  • Halakat,bármilyen sovány húst,kagylót,rákféléket
  • Rizst,árpát,kölest,lencsét,zabtermékeket
  • Tojást,natúr joghurtot,juhtúrót
  • Paprikát,paradicsomot,fejes salátát,fehér-és vörös káposztát
  • Karfiolt,spárgát,padlizsánt,cukkinit,spenótot,uborkát,céklát
  • Hagymát,fokhagymát,krumplit,sárgarépát,fehérrépát
  • Rozmaringot,sáfrányt,kurkumát,bazsalikomot,koriandert,churryt
  • Ananászt,diót,tökmagot,szezámmagot

Nem tanácsos fogyasztani:

  • Édességeket,szárított gyümölcsöket,dinnyét
  • Élesztőt,élesztővel készült ételeket és termékeket
  • Fehér kenyeret,zsömlét,kiflit
  • Sajtokat,tejfölt,
  • Majonézt,mustárt,kechupot,készen kapható salátaönteteket és mártásokat
  • Gombát
  • Sört,bort,pezsgőt és gyümölcsleveket
  
Candida receptek.


Borsófőzelék:

Hozzávalók: 20dkg. borsó,1 ek. kölesliszt,1 szál friss mentalevél,3 ek. köles.

Elkészítése:

A borsót az olajon mentával pároljuk,majd egy kevés vízzel felengedjük és főzzük pár percig.Ezután süritsük be a kölesliszttel,és fedő alatt hagyjuk a borsót puhulni.


Fokhagymás uborka:

Hozzávalók:4-5 db. kicsi uborka,1gerezd fokhagyma,pici só és natúr joghurt.

Elkészítése:

Az uborkát héjastól vékony szeletekre daraboljuk,a fokhagymát zúzzuk össze,majd keverjük össze a sóval és a joghurttal.Lepénnyel fogyaszthatjuk.

Gabonafasírt:

Hozzávalók: Köles vagy valamilyen más gabona,sárgarépa,pirospaprika,petrezselyemzöld,borsikafű,zeller zöld,koriander,kapormag,fokhagyma és vöröshagyma.

Elkészítése:

A hagymát olajon futtassuk meg.A gabonát annyi vízben főzzük,hogy duzzastás után kemény maradjon.Az anyagokat összegyúrjuk és kerek alakúra formázzuk,barna morzsában forgassuk meg és ellapítva tegyük olajozott tepsibe.A pogácsák tetejét locsoljuk meg kevés olajjal.Nyesr zöldséggel vagy főzelékkel fogyasszuk.
Kapros kelbimbó:

Hozzávalók:1/2 kg. kelbimbó,3 dkg. margarin,1 csomag kapor,őrölt köménymag.

Elkészítése:

A megtisztított kelbimbót forró vízben 10-15 percig főzzük,de vigyázzunk,hogy szét ne essen.A margarint olvasszuk meg és tegyük bele a vagdalt kaprot.Szedjük ki a kelbimbót szűrőkanállal,csepegtessük le és forgassuk bele a kapros margarinba.Fűszerezzük köménymaggal.A kelbimbóból a negyed részét vegyük el,mivel eszt a részt össze kell aprítani és nyersen fogyasztjuk a főtt,ízesített kelbimbóval.

Zabkorpás sütemény:

Hozzávalók:25 dkg. zabkorpa,25 dkg. darált dió,vaníliapor,biomargarin,karobpor,olaj.
Elkészítése:

A zabkorpát keverjük el 8 dl. vízzel és lángon sűrítsük be.Ha kihűlt keverjük ki a darált dióval és a vaníliaporral.A masszából vegyünk ki 4 púpozott ek.-lal,5 dkg. biomargarinnal és 1 ek. karobporral keverjük ki.Egy csészét olajjal kenjünk ki és az aljára 2 cm. vastagon tegyünk a margarin nélküli masszából,majd 1 cm. vastagon a margarinos masszából,a tetejére szórjunk meggyet.Végül margarin nélküli masszát  teszünk rá.A csészét fordítsuk meg és egy tálcára fordítsuk ki,mivel olajos a csésze könnyedén kiborul belőle a massza.A sütemény tetejét karobmázzal vonjuk be.